
Avukat, Doktor, Diş Hekimi, Veteriner, Freelancer, Özel Spor Eğitmenleri ( Personel Trainer PT )
Serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari niteliği olmayan işlerin işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.
Kuruluş için 3 adet evrak yeterlidir.
1.Kira Kontratı
2.Noterden İmza Beyanı
3.Kimlik Fotokopisi/İkametgâ
h
SERBEST MESLEK ERBABI KİME DENİR?
Serbest meslek faaliyetini kendi nam ve hesabına, mutat meslek halinde ifa eden; Avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler serbest meslek erbabıdır.
Aşağıda yer alan işleri yapanlar da serbest meslek erbabı sayılmaktadırlar.
- Gümrük komisyoncuları, bilumum borsa ajan ve acenteleri, noterler, noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar.
- Bizzat serbest meslek erbabı tarifine girmemekle beraber serbest meslek erbabını bir araya getirerek teşkilat kurmak veya bunlara sermaye temin etmek suretiyle veya sair suretlerle serbest meslek kazancından hisse alanlar.
- Dava vekilleri, müşavirler, kurumlar ve tüccarlarla serbest meslek erbabının ticarî ve meslekî işlerini takip edenler ve konser veren müzik sanatçıları.
- Vergi Usul Kanununun 155 inci maddesinde belirtilen şartlardan en az ikisini taşıyan ebe, sünnetçi, sağlık memuru, arzuhalci, rehber gibi mesleki faaliyette bulunanlar.
- Serbest meslek faaliyetinde bulunan kolektif ve adi şirketlerde ortaklar, adi komandit şirketlerde komandite ortaklar.
Kaynak: GİB
SORU/CEVAP
SORU : İşlerim çok yoğun/pandemi nedeniyle dışarı çıkmak istemiyorum/yakınım adına şahıs şirketi kurmak istiyorum. Ofisinize uğramadan işlemleri bensiz tamamlayabilir misiniz?
CEVAP : Evet, yukarıda belirtilen 3 adet evrakların scan edilmiş halini mail olarak ilettiğiniz taktirde işlemlerinizi aynı gün içerisinde vekaletsiz olarak tamamlayabiliriz.
SORU : SSK’lı olarak çalışmaktayım. Şahıs şirketi kurmamda bir sakınca var mıdır?
CEVAP : Çalıştığınız kurum adına herhangi bir sakınca bulunmuyorsa; hayır, kendi üzerinize şahıs şirketi kurmanız için herhangi bir problem bulunmamaktadır. Hem sigortalı olarak çalışıp hem şahıs şirketi kurduğunuzda sigortanız devam ettiği sürece Bağkur ödemeyeceksiniz.
SORU : İş yeri adresi olarak gösterebileceğimiz seçenekler nelerdir?
CEVAP : Şahıs şirketi kurulu için iş yeri adresi belirlemeniz zorunludur. Aşağıdaki seçenekleri okuyarak kendinize uygun düşündüğünüz adreste faaliyetlerine başlayabilirsiniz.
1. Home Ofis : Kendi adınıza bir mülkünüz var ise e-devletten alacağınız tapu belgeniz yeterli olacak. Yakınınızın adına bir mülkü iş yeri adresi gösterecekseniz mülk sahibiyle ( yakınınız ) kira kontratı yapmanız gerekmekte.
2. Sanal Ofis : İnternet üzerinden herhangi bir sanal ofis hizmeti veren firma ile görüşme yaptığınızda kendileri size sadece şirket kuruluşu yapabilmeniz ( kargo ve telefon takibi v.b. ) için sizinle kontrat imzalayacaktır. Aldığınız kira kontratını istinaden şirket açılışı için yeterlidir.
SORU : Kira Stopajı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
CEVAP : Kira kontratı hazırladığınızda kira tutarı üzerinden her 3 ayda 1 olarak %20 stopaj ödeyeceksiniz.
Örnek olarak 1.000 TL net kira ödeyeceğinizi düşünelim. Net ücretten vergi hesaplayabilmek için Brüt ücrete gitmeniz gerekecek.
Brüt kira ücreti hesaplama : 1.000/0.80 : 1.250 Brüt
Ödenecek aylık stopaj tutarı : 1.250 x 0.20 : 250 TL
SORU : Bağkur ödemem olacak mı?
CEVAP : Şahıs şirketi kuruluşu sırasında SSK’lı olarak farklı bir yerde çalışmıyorsanız ya da emekli değilseniz şirket kuruluş tarihinden itibaren her ay Bağkur ödeyeceksiniz. Ödemeleri düzenli olarak internet bankacılığından ödeyebilirsiniz. 2021 için asgari bağkur ödemesi 1.235 TL
SORU : Şahıs şirketi kurdum. Sadece Trendyol ile mi iş yapabilirim?
CEVAP : Hayır, Vergi Levhanız ile beraber sadece Trenydol Go uygulamasında değil; Getir, Yemek Sepeti BanaBi, İste Gelsin, Fiyuu, Tıkla Gelsin, BiSu, Migros Hemen, , Mahallem, Kapında gibi diğer firmalarda da iş yapabilirsiniz.
SORU : Daha detaylı olarak sorularım var nereden ulaşabilirim? / Aklıma soru kalmadı işlemlere nasıl başlayabiliriz?
CEVAP : Anasayfa üzerinde whatsapp butonuna tıklayarak detaylı bilgi edinebilir / açılış için gerekli evrakları whatsapp üzerinden gönderebilirsiniz.